Εξομοίωση της λειτουργίας λεκάνης απορροής με γενετικό αλγόριθμο

Μία λεκάνη απορροής μπορεί να προσομοιωθεί με ένα πλήθος μη γραμμικών ταμιευτήρων οι οποίοι βρίσκονται σε σειρά, δηλαδή η εκροή του ενός είναι η εισροή του επόμενου. Έτσι η εισροή στον πρώτο ταμιευτήρα και η εκροή από τον τελευταίο ισοδυναμούν κατ’ αντιστοιχία με την εισροή και εκροή στην λεκάνη απορροής.

Το πρώτο βήμα για την εκτέλεση της προσομοίωσης είναι η εκτίμηση του αριθμού των ταμιευτήρων και των παραμέτρων τους έτσι ώστε να εξομοιώνουν βέλτιστα την δεδομένη λεκάνη απορροής. Η επίλυση του προβλήματος αυτού απαιτεί την βελτιστοποίηση μίας συνάρτησης στόχου πολλών μεταβλητών και ως εκ τούτου η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου βελτιστοποίησης ώστε να μειωθεί το υπολογιστικό κόστος έχει ιδιαίτερη σημασία.

Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την διπλωματική εργασία με τίτλο Εξομοίωση της λειτουργίας λεκάνης απορροής με γενετικό αλγόριθμο που εκπονήθηκε στο τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ από τον Σάββα Γαϊσίδη. Η εργασία αυτή προσεγγίζει το παραπάνω πρόβλημα με την χρήση γενετικών αλγορίθμων μεταβλητού και σταθερού μήκους χρωμοσωμάτων. Μία εισαγωγική παρουσίαση στους γενετικούς αλγορίθμους είναι διαθέσιμη στην σελίδα Εργασίες όπου εξηγείται το πως η θεωρία της εξέλιξης των ειδών, αν και φαινομενικά άσχετη με τα μαθηματικά και την μηχανική, μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων βελτιστοποίησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s