Το θεωρητικό υπόβαθρο των UAV (Drones)

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στις επιστήμες του μηχανικού και η εξέλιξη της τεχνολογίας τους θα τους προσδώσει ακόμη περισσότερες εφαρμογές. Ορισμένες περιπτώσεις εφαρμογής των UAV είναι: η τοπογραφία, η διαχείριση φυσικών καταστροφών, οι κατασκευές, η αρχαιολογική έρευνα και άλλες πολλές. Συνήθως αναφερόμαστε στα UAV με τον όρο Drone ο οποίος είναι λανθασμένος διότι χρησιμοποιείται για τα μεγάλα στρατιωτικού τύπου οχήματα που χρησιμοποιούν σταθερά πτερύγια.

Η ορθή χρήση των UAV απαιτεί από την πλευρά του χρήστη την απόκτηση των κατάλληλων επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων ώστε να γνωρίζει τα όρια, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους αλλά και για να τα χειρίζεται ορθά χωρίς να προξενήσει υλικές ή σωματικές ζημιές. Φυσικά το παραπάνω ισχύει και για την χρήση οποιουδήποτε άλλου είδους τεχνολογίας για επαγγελματικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Επιπλέον, ο χειρισμός των UAV έχει και νομική διάσταση καθώς είναι δυνατόν να γίνει με κακόβουλο σκοπό όπως για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κατασκοπία κτλ.

Στην σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ εκπονήθηκε η διπλωματική εργασία με τίτλο Διερεύνηση πλοήγησης και προγραμματισμού πτήσης με μη επανδρωμένο σύστημα αεροφωτογράφισης την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ. Η συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζει τα UAV, θίγει την νομοθεσία σχετικά με την χρήση τους και αναλύει την τεχνολογία πίσω από την λειτουργία τους. Ως εκ τούτου, είναι ένα αξιόλογο βοήθημα για όποιον (μηχανικό ή μη) θελήσει να ασχοληθεί με τα UAV.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s