Γιατί δεν χρησιμοποιείται το Google Earth για τοπογραφικά

Μία εύλογη απορία ανθρώπων μη εξοικειωμένων με την επιστήμη της τοπογραφίας είναι η εξής: Γιατί να μην αποτυπώσω εγώ ο ίδιος την περιουσία μου μέσω του Google Earth, εντοπίζοντας τα όρια της, από την στιγμή που το Google Earth δίνει συντεταγμένες; Η παραπάνω απορία είναι σίγουρα δικαιολογημένη, ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα έχει τρία σκέλη.

Α) Οι εικόνες του Google Earth ή του ελληνικού κτηματολογίου δεν έχουν τόσο υψηλή ανάλυση (κοινώς είναι «θολές») ώστε ο καθένας (μηχανικός ή μη) να εντοπίσει με ακρίβεια εκατοστού το όριο της ιδιοκτησίας του. Επιπλέον, εάν σε ένα αγρόκτημα υπάρχει πυκνή βλάστηση πως θα φανεί καθαρά το όριο; Το ίδιο ισχύει και για τα περιγράμματα κτηρίων ή οικοπέδων που μπορεί να καλύπτονται από δέντρα ή άλλες κατασκευές (πχ θερμοσίφωνες, δορυφορικά πιάτα, κτλ). Επίσης, μέσω των αεροφωτογραφιών υπάρχει πάντα η πιθανότητα να γίνει σύγχυση μεταξύ παρόμοιων και παραπλήσιων ορίων ιδιοκτησιών. Λάθος αυτού του τύπου θα προκαλέσει μεγάλη επικάλυψη μεταξύ όμορων ιδιοκτησιών.

Β) Οι συντεταγμένες που δίνει το Google Earth έχουν ακρίβεια μέτρου και όχι εκατοστού. Αυτό έχει προκύψει από διάφορες μελέτες, μία σύντομη σύνοψη των οποίων γίνεται εδώ. Αυτό συμβαίνει διότι το Google Earth δεν έχει δημιουργηθεί για τοπογραφικές εφαρμογές. Με άλλα λόγια, και να εντοπιστεί με ακρίβεια το όριο της ιδιοκτησίας (το οποίο δεν γίνεται), οι συντεταγμένες που δίνει το Google Earth μπορεί να είναι λάθος μέχρι και 2~4 μέτρα. Το σφάλμα αυτό δεν είναι συστηματικό, δηλαδή οι συντεταγμένες ενός σημείου στο Google Earth μπορεί να είναι λάθος κατά 0.5 m ενώ ενός άλλου κατά 3 m χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί ακριβώς το μέγεθος του σφάλματος.

Σημειώνεται πως το ίδιο επιχείρημα ισχύει και για τους δέκτες GPS χειρός που εντοπίζουν την θέση ενός σημείου με ακρίβεια μέτρων. Σε αντίθεση, ο γεωδαιτικός δέκτης GPS (ο οποίος δεν είναι δέκτης χειρός) που αποτελεί βασικό τμήμα του εξοπλισμού των Τοπογράφων εντοπίζει την θέση ενός σημείου με ακρίβεια 1~4 εκατοστών. Η χρήση του γεωδαιτικού δέκτη προϋποθέτει την κατοχή εξειδικευμένων γνώσεων σχετικά με το σύστημα GPS.

Γ) Το τοπογραφικό δεν είναι απλώς ένα περίγραμμα της ιδιοκτησίας με συντεταγμένες. Είναι ένας χάρτης της ιδιοκτησίας και της γύρω περιοχής όπου πρέπει να παρουσιάζονται ορισμένες λεπτομέρειες (πχ στύλοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, κράσπεδα κτλ). Συνεπώς, ο εντοπισμός της ιδιοκτησίας μέσω του Google Earth δεν αρκεί. Επίσης, πάνω στο τοπογραφικό είναι αναγκαίο να αναφέρεται το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής το οποίο μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκο και πρέπει να ερευνηθεί από έναν επαγγελματία μηχανικό. Οι προδιαγραφές των τοπογραφικών διαγραμμάτων παρουσιάζονται για τις εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες εδώ και για τις εντός σχεδίου εδώ.

Τέλος, μην ξεχνάμε πως το τοπογραφικό διάγραμμα αφορά την ιδιοκτησία μας και επομένως πρέπει να την αποτυπώνει με την υψηλότερη δυνατή ακρίβεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s