Σίγουρα είναι αρκετές οι φορές που νέοι φοιτητές ή επιστήμονες ακούν από μεγαλύτερους συναδέλφους τους ή μη τις ατάκες «Αυτά που μαθαίνεις στην σχολή είναι θεωρητικά. Στην πράξη θα μάθεις την δουλειά», «Αυτά που έμαθες στην σχολή ξέχασε τα γιατί δεν ισχύουν» κτλ. Ε λοιπόν αυτό που σίγουρα δεν ισχύει είναι οι δηλώσεις αυτού του στυλ. Μάλιστα όχι μόνο δεν ισχύουν αλλά είναι και επικίνδυνες για τους ακόλουθους λόγους:
- Είναι πιθανό μία τέτοια δήλωση να ωθήσει κάποιον νέο ή νέα στο συμπέρασμα πως το πτυχίο είναι ένα απλώς ένα χαρτί που δίνει επαγγελματικά δικαιώματα. Συνεπώς το μόνο που έχει σημασία είναι η απόκτηση του χωρίς να μετράει η γνώση που αποκομίζει κανείς κατά την διάρκεια των σπουδών. Άρα υποβαθμίζεται η αξία της γνώσης και η διαδικασία της μάθησης.
- Μειώνει τους ακαδημαϊκούς διδασκάλους οι οποίοι παρουσιάζονται ως θεωρητικοί αμπελοφιλοσοφούντες που αγορεύουν χωρίς να έχουν αντίληψη της πραγματικότητας. Η τραγική ειρωνεία είναι πως τα περισσότερα λογισμικά ή συστήματα (όπως το σύστημα GPS) έχουν συλληφθεί ως ιδέες ή έχουν σχεδιαστεί από ακαδημαϊκούς. Ίσως το GPS να ακούστηκε ως μία αμπελοφιλοσοφία σε κάποιον πριν υλοποιηθεί. Όμως την σημερινή εποχή έχει μεταμορφώσει την καθημερινότητα μας με τις άπειρες εφαρμογές του (συμπεριλαμβανομένου και του επαγγέλματος του Τοπογράφου Μηχανικού).
Στην πραγματικότητα, οι πανεπιστημιακές γνώσεις είναι μία φαρέτρα της οποίας τα βέλη χρησιμοποιούνται σιγά σιγά στην καθημερινότητα ενός επαγγελματία και ανεβάζουν την ποιότητα της εργασίας του. Σε συνδυασμό με την απόκτηση εμπειρίας, τα εφόδια που αποκομίζονται από το πανεπιστήμιο οδηγούν τον επαγγελματία στο βέλτιστο. Αντίθετα, η εμπειρική αντιμετώπιση ενός επαγγέλματος θυμίζει σπίτι χωρίς θεμέλια. Με τον πρώτο σεισμό θα πέσει.