Επικείμενα αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Προγραμματισμός για εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα γίνεται στον Δήμο Δυτικής Λέσβου με την συνολική αξία των μελετών να αγγίζει τα 1.154.000 €. Τα έργα αφορούν την διευθέτηση υδατορευμάτων συνολικού μήκους 5 km, την μελέτη και ανακατασκευή 5 γεφυριών και την εκτροπή του χειμάρρου Αχέρωντα προς τον χείμαρρο Τσικνιά με μήκος 400 m.

Ειδικότερα θα γίνουν επεμβάσεις στους χειμάρρους Αχέρωνα και Ποταμιά στην Καλλονή, στον Ταξιάρχη που διέρχεται από τα Παράκοιλα, στον Μυλοπόταμο της Αγίας Παρασκευής, στον χείμαρρο της Πεδής, στον Αλμυροπόταμο Λισβορίου και στην Λαγκάδα της σεισμόπληκτης Βρίσας. Ο σκοπός των έργων είναι η βελτίωση των συνθηκών ροής στα υδατορεύματα ώστε να μειωθούν σημαντικά τα σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα που δημιουργούν ζημιές σε οικισμούς και καλλιέργειες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο λεκανοπέδιο Καλλονής και καλείται να αντιμετωπίσει η προαναφερόμενη εκτροπή είναι το παρακάτω απόσπασμα από τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας για την εν λόγω περιοχή. Στο απόσπασμα αυτό απεικονίζεται η έκταση των πλημμυρικών υδάτων για περίοδο επαναφοράς τα 50 έτη. Με άλλα λόγια, σε κάθε έτος υπάρχει 1/50=2% πιθανότητα η Καλλονή να πλημμυρίσει όπως φαίνεται στην εικόνα. Είναι κατανοητή λοιπόν η ανάγκη για εκτεταμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας για ολόκληρη την χώρα βρίσκονται στον σύνδεσμο https://floods.ypeka.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=206&Itemid=727

Επιπλέον, κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο stonisi.gr.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s