Δωρεάν σχεδιαστικά εργαλεία

Το AutoCAD είναι ένα διαδεδομένο σχεδιαστικό πρόγραμμα Η/Υ. Χρησιμοποιείται για την δημιουργία μεγάλου εύρους σχεδίων το οποίο κυμαίνεται από μηχανολογικό σχέδιο μέχρι τον σχεδιασμό πατρόν ρούχων. Επομένως γίνεται κατανοητό ότι το AutoCAD δεν είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του τοπογραφικού σχεδίου. Οι ανάγκες αυτές καλύπτονται μέσω επιπρόσθετων λογισμικών που πραγματοποιούν τοπογραφικές διαδικασίες (ή αλλιώς ρουτίνες) και εκτελούνται εντός του περιβάλλοντος εργασίας του AutoCAD.

Τέτοιες βασικές τοπογραφικές ρουτίνες είναι το ραπορτάρισμα σημείων, η δημιουργία κανάβου, η χρήση ειδικών τύπων γραμμών και ο σχεδιασμός πίνακα εμβαδομέτρησης. Για την υλοποίηση των παραπάνω εργασιών υπάρχουν έτοιμα πακέτα λογισμικών από διάφορες εταιρίες. Όμως υπάρχουν και δωρεάν προγράμματα με τα οποία ένας μηχανικός μπορεί να ολοκληρώσει άνετα την δουλειά του. Τέτοια ελεύθερα εργαλεία υπάρχουν στην σελίδα Michanikos.gr όπου για τις τέσσερις τοπογραφικές εργασίες που προαναφέρθηκαν είναι διαθέσιμα για download τα ακόλουθα εργαλεία:

  1. Custom Autocad Linetypes για τοπογραφικά διαγράμματα
  2. Δημιουργία κανάβου
  3. Ρουτίνα σχεδιασμού-ραπορτάρισμα ταχυμετρικών σημείων
  4. Πρόγραμμα δημιουργίας πίνακα εμβαδομέτρησης

Σε καθέναν από τους παραπάνω συνδέσμους υπάρχουν οδηγίες χρήσεως και σχόλια χρηστών όπου αναφέρονται τυχόν προβλήματα ή σφάλματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s