Online εργαλείο μετατροπής συντεταγμένων

Η μετατροπή καρτεσιανών συντεταγμένων μεταξύ συστημάτων αναφοράς είναι ένα κλασσικό πρόβλημα γεωδαισίας το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει ο Τοπογράφος Μηχανικός. Το βασικό σύστημα αναφοράς που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα είναι το ΕΓΣΑ 87 ενώ οι συντεταγμένες παλιότερων σχεδίων αναφέρονται σε HATT. Παράλληλα, για να εμφανιστεί η περιοχή μελέτης στο Google Earth πρέπει να γίνει μετατροπή των συντεταγμένων από ΕΓΣΑ 87 σε WGS84. Βέβαια δεν απασχολούν μόνο αυτά τα τρία συστήματα αναφοράς έναν Τοπογράφο Μηχανικό (π.χ. ένα νέο σύστημα αναφοράς στην Ελλάδα είναι το HTRS07).

Κάθε σύστημα αναφοράς αποτελείται από μία χαρτογραφική προβολή και ένα ελλειψοειδές εκ περιστροφής. Παραδείγματος χάριν, το ΕΓΣΑ 87 χρησιμοποιεί μία εγκάρσια μερκατορική προβολή (ΤΜ) ενώ το ελλειψοειδές του είναι το GRS80. Έτσι η μετατροπή καρτεσιανών συντεταγμένων από το σύστημα συντεταγμένων Α στο Β απαιτεί τα εξής βήματα:

  1. Αντίστροφη προβολή των καρτεσιανών συντεταγμένων του συστήματος Α σε ελλειψοειδείς συντεταγμένες του ίδιου συστήματος.
  2. Αναγωγή των ελλειψοειδών συντεταγμένων του συστήματος Α σε γεωκεντρικές
  3. Αναγωγή των γεωκεντρικών συντεταγμένων του συστήματος Α σε γεωκεντρικές συντεταγμένες του συστήματος Β.
  4. Μετατροπή των γεωκεντρικών συντεταγμένων του συστήματος Β σε ελλειψοειδείς του ίδιου συστήματος.
  5. Προβολή των ελλειψοειδών συντεταγμένων του προηγούμενου βήματος σε καρτεσιανές συντεταγμένες του συστήματος Β.

Η παραπάνω διαδικασία απαιτεί επίπονους και χρονοβόρους υπολογισμούς. Για να εξαλειφθεί η πιθανότητα λάθους στους υπολογισμούς και να αυξηθεί η ταχύτητα τους είναι αναγκαία η χρήση λογισμικού. Ένα αξιοσημείωτο και εύχρηστο εργαλείο μετατροπής συντεταγμένων βρίσκεται δωρεάν εδώ. Αν και υπάρχουν και άλλες ιστοσελίδες με παρόμοια εργαλεία, το συγκεκριμένο εργαλείο είναι απλό, δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει την μορφή των δεδομένων εισόδου και εξόδου, μπορεί να μετατρέψει τις συντεταγμένες λίστας σημείων (και όχι μόνο ενός σημείου) και μπορεί να εξάγει τα σημεία στο Google Earth μέσω της δημιουργίας ενός αρχείου τύπου KML.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s